00/75 | Op naar een Handboek Toetsconstructie

Dit artikel is op maandag 12 februari 2024 verschenen op het platform LinkedIN. Het vormt de inleiding op een reeks van 75 artikelen over digitaal toetsen. Auteur: Allard Bijlsma.


00/75 | Handboek Toetsconstructie |

Inleiding: al meer dan 35 jaar ben ik actief binnen het gebied van digitaal toetsen. Ik heb lesgegeven in vo en hbo, meerdere toetssystemen ontwikkeld, vele honderden trainingen en lezingen gegeven over digitaal toetsen en op dit moment adviseer ik organisaties binnen grotere toetsprojecten. Elke dag verwonder ik me over de berichtgeving over digitaal toetsen, elke dag weer verwonder ik me over het feit dat er zoveel over wordt gepraat en zo weinig is en wordt ontwikkeld. Ik heb daarom bedacht al mijn kennis over toetsconstructie vast te leggen in een lijvig online handboek. Voor wie aan de slag wil! De komende 75 (..) weken ga ik een artikel plaatsen op LinkedIn, dat steeds tevens de inleiding vormt van één van de 75 hoofdstukken in het boek. Alle artikelen komen vrij beschikbaar in een aparte website en om het boek te kunnen lezen is vanaf het schoolseizoen 2024-2025 een licentie af te nemen op de 1e editie. Het boek wordt daarna continu uitgebreid en aangepast en biedt naast de theorie ook een uitgebreid praktisch deel. 

Doelgroepen: docenten in opleiding, ontwikkelaars in auteursteams die samen aan het werk zijn en docenten die hun skills op het gebied van de toetsconversie- en constructie willen gaan vergroten. Ik hoop dat de tijd van het eindeloos debatteren over toetsen voorbijgaat en dat eenieder die het zo goed weet, aan de slag gaat en eindeloos veel (oefen)toetsen gaat maken en die gemetadateerd zal gaan aanbieden aan collega's binnen het open domein. Wil je meer formatief gaan toetsen, dan heb je bakken met oefentoetsen nodig. En waar zijn de kennistoetsen gebleven? Ik hoop dat mijn Handboek Toetsconstructie je daarbij zal helpen. Attendeer je collega's hierop, link jezelf aan mijn profiel en verwonder je elke week over een nieuw subthema binnen het onderwerp 'digitaal toetsen'. Zie het als een onbeperkte reeks tips en trucs. Naast het boek ben ik ook een tiental tools en toetssjablonen aan het ontwikkelen, die het leven van een toetsauteur, op het goed van conversie en constructie, een stuk eenvoudiger kan maken. Ook die tools komen op termijn beschikbaar en zijn in het boek voorzien van cursusmateriaal. Naam van deze tools: QuestionConstructionKit.

Wat er zoal aan bod zal komen: toetsen en welbevinden, ontwikkelen voor Plickers, Word-toetsen omzetten, ontwikkelen middels een sjabloon, hergebruik van oude toetsen, vraagtypes voor papier en online, toetsen voorleesbaar maken, toetsen ontwikkelen met AI, copyright op bronnen, toetsen delen en vinden via Wikiwijs Zoeken, de ontspoorde discussie over toetsen, metadata optimaliseren, batchgewijs bronnen aanpassen, toetsen online hergebruiken via apps, begrippentoetsen genereren, van mindmap naar toetsplan, de kracht van kennistoetsen, formatief versus summatief, ontwikkel nooit in Word, doe de volwassenheidsscan, overstappen naar een ander toetssysteem, toetsen vindbaar via een ToetsID, muziek tijdens het bouwproces, de optimale auteurs-pc-opstelling, praten of bouwen, een goed toetsplatform kiezen, toetsen ontsluiten vanuit een vakorganisatie, veilig back-ups maken, kies een beeldschermlettertype, ontwikkelen in Kladblok, embedded bronnen gebruiken, ontwikkelen op basis van een toetsmatrijs, formules toepassen, delen via de QTI-standaard, goede toetsvragen maken, AI inzetten bij het nakijken, terugkoppeling vanuit learning analytics, werken met een QTI-checker, toetsen inspreken, bronnen optimaliseren voor beeldschermgebruik, samenwerken aan een vragenbank en zo nog vele tientallen onderwerpen meer.

Interesse gewekt? Kijk dan eens hier: